image/svg+xml
image/svg+xml

Gemi İnşaatı Programının, 2209-B TÜBİTAK Projesi Hizmete Açıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın’ın katılımıyla Kurucaşile büyük liman mevkiinde Yüksekokulumuz gemi inşaatı programının yürütmekte olduğu 2209-B TÜBİTAK Projesinin hizmete açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta Yüksekokulumuzun başarılarından duyduğu memnuniyeti belirten Rektör Uzun, Üniversitemizin daha iyi bir noktaya gelmesi adına çalışmalara katkı veren herkese teşekkür ediyor, bu durumun sürdürülebilir kılmak için gayretlerin sürdürülmesini temenni ediyorum" diye konuştu. Toplantıda TÜBİTAK 2209 A Öğrenci Projelerine öğrencilerin teşvik edilmesi ve proje kültürünün yaygınlaştırılması konusu başta olmak üzere devam eden çalışmalar ve planlanan hedefler üzerine değerlendirmeler de yapıldı.
 

Proje yürütücüsü: Çağılber KAVAS

Projede görev alanlar: Fatih YALÇIN ve Yunus TANGELDİ

Proje danışmanı: Öğr. Gör. Fatih Mehmet KALE

Proje konusu: Bakım-Onarım Platformu

 

Proje Özeti: Günümüzde kullanılan balıkçı tekneleri gibi tam boy uzunluğu küçük olan tekneler için bakım-onarım ihtiyaçlarında özellikle su altı formları için mevcut tekneyi karaya oturtmak adına geleneksel denilebilecek takozlar ile teknenin belli başlı bölgelerine yerleştirilerek teknenin karada dengeli bir şekilde kalması sağlanır. Bu süreç gerçekleştikten sonra tekne ustaları teknenin su altı formunun bakımını veya onarımını yapabilmek için teknelerin draftları (su altı yüksekliği) küçük olduğu için teknenin altına yatma gibi davranışlarda bulunurlar. Bu durum iş güvenliği açısından sağlıklı değildir. Herhangi bir hatada tekne altında çalışan tekne ustası için ezilme, yaralanma ve can kaybına sebebiyet verebilir. Bu durumlar nedeniyle özellikle tekne faaliyetleri gösteren bölgelerimizde Karadeniz Bölgesi gibi yapacağımız platform bu gibi iş kazalarının önüne geçmekle kalmayıp taşınabilir ve daha rahat çalışma ortamı sağlayacaktır. Sanayi açısından baktığımızda ise birçok tekne yapım şirketinde yapacağımız platform benzeri küçük ebatlı platformlar mevcuttur. Amaç bu platformları yaygınlaştırarak Gemi İnşaatı sektöründe iş kazalarının da önüne geçmektir. Platformlar belli ölçülerde tasarlanıp sadece tek bir tekne tipine özgü olmamak ile birlikte birçok bakım-onarım ihtiyacı duyan teknelerinde ihtiyaçlarını karşılayabilir. İlgili kişiler veya kuruluşlar bu platformların ticaretini yapabilir. Ticaretten kasıt olarak ise üretimi yapılmış bir platform satılabilir veya üretilmiş olan bir platformu bakım-onarım ihtiyacı duyan bir tekne için kiralanabilir ya da eğitim amaçlı üniversiteler veya liseler için de kiralanabilir. Okul kuruluşları için ise özellikle denizcilik fakülteleri ve meslek yüksek okulları için öğrencilere mevcut tekneleri var ise bu platform sayesinde bakım onarım eğitimleri de verilebilir.

 

Projenin Amacı: Amaç bu platformları yaygınlaştırarak Gemi İnşaatı sektöründe iş kazalarının da önüne geçmektir. Platformlar belli ölçülerde tasarlanıp sadece tek bir tekne tipine özgü olmamakla birlikte birçok bakım-onarım ihtiyacı duyan teknelerinde ihtiyaçlarını karşılayabilir. İlgili kişiler veya kuruluşlar bu platformların ticaretini yapabilir. Geleneksel yöntemlerin yanında bu gibi bakım-onarım platformları sayesinde daha verimli bir çalışma ortamı oluştuğunu göstermektir ve çalışanları ya da çalışmak isteyen bireyleri bu işe olan şevkini artırmaktır. Yapacağımız bakım-onarım platformu Bartın Üniversitesinin mevcut eğitim teknesi için oluşturulup sanayiye de örnek teşkil etmesi sağlanacaktır.