image/svg+xml
image/svg+xml

BMYO’dan Akıllı Endüstri ve Dijital Dönüşüm Teknolojileri Sempozyumu

Bartın Üniversitesi Bartın Meslek Yüksekokulumuz Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı olan Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları alanına yönelik bir sempozyuma imza attı. Bartın Meslek Yüksekokulu ihtisaslaşma komisyonu tarafından düzenlenen Akıllı Endüstri ve Dijital Dönüşüm Teknolojileri Sempozyumuna akademi ve iş dünyasından birçok isim konuşmacı olarak katıldı.

Çevirimiçi ortamda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, günümüzde yaşanan değişimde geçmiş kabullerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, artık esas olanın günü yakalamak olmadığını, geleceği kurgulamak olduğunu kaydetti. Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesiyle birlikte artık sadece teknolojinin peşinden koşulmadığını belirten Rektör Uzun, “Bugün geldiğimiz noktada teknolojiye erişim çok daha kolay ancak teknolojiye erişmek sadece günün meselesidir. Söz konusu gelecek olunca mühim olan akıllı teknolojileri üretmek ve buna uygun entegre sistemleri geliştirmektir” dedi. Günlük hayatımızda akıllı ev aletleri, akıllı otonom araçlar, akıllı dijital asistanlar, akıllı telefon, akıllı liman, akıllı işletme, akıllı şehir, akıllı kampüs, hatta ve hatta akıllı üniversite gibi ifadelere rastlamanım oldukça olağan gelmeye başladığını belirten Rektör Uzun, “Ancak bizim için, yani üniversiteler için önemli olan bu örnekleri sıralamak değil, bu örnekleri oluşturmak ve bu yönde gayret göstermektir. Yani geleceğe şimdiden yatırım yapmaktır” diye konuştu.

Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi ise Endüstri 4.0 olarak adlandırılan değişim dalgasının önümüzdeki yıllarda da her sektörü hızla etkisi altına alarak bu dönüşüme ayak uyduramayan kurum ve kuruluşların yakın bir gelecekte rekabet gücünü kaybedeceğini vurguladı. Endüstri 4.0 alanındaki çalışmaları yakınen takip eden ve kadrolarında bu yeterliliklere sahip öğretim elemanlarına sahip üniversiteler anahtar rol oynayacağını belirten Genç Lermi, “Bartın Meslek Yüksekokulu olarak bizler de bu sempozyum ile geçtiğimiz yıl YÖK tarafından  ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmaya hak kazanan üniversitemizde bu alandaki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bir sempozyum düzenlemeye karar verdik.” dedi.

Doç. Dr. Muharrem Düğenci’nin başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturumunda “Akıllı Endüstri” başlığı altinda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Zonguldak Yatırım Destek Ofisinden Uzman Kübra Birhan tarafından, Filyos vadisi hiterlandındaki yatırım ekosisteminin geliştirilmesi ve sonuç odaklı program hakkında detaylı bilgi sunulmuştur. Bartın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Bayram Dündar, Endüstri 4.0’a bakış açılarına değinerek örnekler sunmuş ve Endüstri 4.0 uygulamalarını yorumlamıştır. Oturumunun son konuşmacısı MLA Lojistik İş Geliştirme Müdürü Halit Kaya, Dijital dönüşüm sürecinde ulaştırma lojistik sektörünün durumu konusunda bilgiler paylaşarak sektör hakkında değerlendirmelerde bulunmuştur.

Sempozyumun ikinci oturumu dijital dönüşüm teknolojileri temasında devam etti. Dr. Öğretim Üyesi Evrim Güler moderatörlüğündeki oturumda Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu Dijital Dönüşüm denince akla ilk gelen ilk konu olan yapay zeka başarı örnekleri üzerine durdu. Yine Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koca ise günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle artan enerji ihtiyacının karşılanması için doğayı kirleten fosil yakıtlar yerine yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması gerektiğini vurguladı. Bartın Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğinden Dr. Öğretim Üyesi Harun Yetkin ise günümüzde hayatın her alanında karşılaştığımız robotların uygulama alanlarından ve robot yapımında karşılaşılan zorluklardan bahsetti. Bu alanda yapılan çalışmaların arttığını vurgulayarak bu robotların insanların hayatını olumlu mu olumsuz mu etkileyeceğinin bir tartışma konusu olduğunu vurguladı.