BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) BAKKA tarafından desteklenen projesiyle salep bitkisinin üretimine yönelik eğitim süreçleri yürütülerek hem teşvik sağlanması hem de türün korunması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) 2024 yılı Anadoludakiler Programı başvuru sonuçları açıklandı. Yerel üretim kültürünün korunması, yenilikçi girişimlerin desteklenmesi ve yerel kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla değerlendirilen projeler arasından Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gümüş’ün çalışması desteklenmeye hak kazandı.
“Sürdürülebilir Salep Üretimi” başlıklı proje kapsamında dezavantajlı kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak hedefleniyor. Bu kapsamda tarımsal üretimdeki yenilikleri tanıtmak için doku kültürü laboratuvarı kurularak Bartın’da doğal olarak yetişen ve nesli tehlike altında olan salep orkide tohumlarından salep fidesi de üretilecek. Böylece salep orkide türlerinin neslinin sürdürülmesi ve yeni üretim teknikleri ile gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Bu çalışmalar Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün iştirakçiliğinde gerçekleştirilecek.
Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Gümüş, “Anadoludakiler Programı kapsamında desteklenen projemiz ile salep orkide türlerinin tohumları toplanacak, in vitro (doku kültürü) koşullarda çimlendirilecek ve dış koşullara alıştırılması faaliyetleri ile salep fideleri elde edilecek. Ayrıca yerel kalkınmaya destek olmak adına proje ile 19 kişiye 2 gün 8 saat salep yetiştiriciliği eğitimleri verilecek. Proje sonucunda da üretilen fideler hedef gruplara 3 yıl boyunca hibe edilerek salep üretimi teşvik edilecek. Üreterek değer katma noktasında bizlere daima destek olan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun ile Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Sayın Ayşe Genç Lermi’ye teşekkür ediyorum” dedi.
BARÜ’nün yerel kalkınmaya sunduğu katkıya dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimiz güçlenmeye devam ediyor. Bu projelerle hem ülkemize hem bölgemize değer katıyoruz. Bulunduğumuz yerden başlayarak ilimiz üreticisine destek olacak projeleri hayata geçiriyoruz. Bu düşüncelerle sürdürülebilir salep üretimi noktasında da örnek bir proje olarak gördüğümüz bu çalışma için Dr. Öğr. Üyesi Cevdet Gümüş’ü tebrik ediyorum. Projeye katkı sunacak Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Yasin Önder ile kıymetli katkıları için BAKKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörümüz Sayın Osman Bahadır Kalecik’e teşekkür ediyorum. Daha iyiye ulaşma noktasındaki destekleri ve gelecek adına bizleri yüreklendiren katkıları için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a şükranlarımı sunuyorum. Geleceğe olan yürüyüşümüzde bizleri daima motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Şehrimizin ve bölgemizin kalkınması doğrultusunda yaptığımız çalışmalara verdikleri destekler için BAKKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Zonguldak Valisi Sayın Osman Hacıbektaşoğlu’na, her zaman yanımızda olan Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan’a, bölge valilerimiz ve il yöneticilerimiz ile BAKKA Genel Sekreterimiz Sayın Mehmet Çetinkaya’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Haber: Ebru Adalı
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü
Haber: Ebru Adalı
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü